Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer. Maar de overwinning van Bob Turner (Republikein) in de strijd om de Democratische zetel van Anthony Weiner, die moest vertrekken na het delen van seksueel getinte foto’s per sms en twitter, wordt door de Republikeinen gevierd als een overwinning op Obama zelf. Perry was er dan ook als de kippen bij. De overwinning
… clearly signal(s) America’s growing frustration with President Obama’s failure to create jobs, cut the debt and deliver the hope he promised.
Nu zijn tussenverkiezingen, want dat was het, geen goede indicatie voor het echte werk – daarvoor is de opkomst te laag. En dat is de eerste reden waarom de Republikeinen in het 9e disctrict hebben kunnen winnen. Turner verloor in het progressieve Queens (van zijn tegenstander David Weprin) en won, niet verrassend, in het conservatieve Brooklyn. Hij won ook, en dat is wel verassend, in een gedeelte van Brooklyn dat normaliter naar de Demcoraten gaat.
Maar daar bleven veel Democraten thuis. In totaal stemden dertig procent van de kiezers. Van de 180 duizend geregistreerde Democraten kwamen er slechts 28.000 opdagen (bijna zestien procent). Van de zestigduizend geregistreerde Republikeinen kwamen er 32.000 opdagen: ruim 53 procent. Turner heeft de Republikeinse potentie ten maximale benut.
De tweede verklaring voor Turners winst zoeken analisten in de internationale dimensie van deze specifieke verkiezing. In Brooklyn en Queens wonen veel (orthodoxe en liberale) joden. Eerder dit jaar stapte de burgemeester van New York, Ed Koch (joodse liberaal-democraat) als protest tegen Amerika’s Midden-Oostenbeleid over naar de Republikeinen. Voorwaarde voor een vredesakkoord in het Midden-Oosten is, volgens Obama, een terugkeer van Israël naar de grenzen van vóór 1967. Inclusief het ruilen en afstaan van land. Koch, tijdens het feestje van Turner:
I like President Obama … I helped get him elected. But he threw Israel under the bus.
Derde mogelijke verklaring dat Turner zulke hoge ogen gooide, is een ethisch. Net als conservatieve Republikeinen hebben ook (orthodoxe) joden en (katholieke) latino’s weinig op met het homohuwelijk. Beide minderheden vormen een grote groep in het deel van Queens dat Weprin aan Turner verloor. Bijna dertig procent van de ondervraagden in het 9e district gaf aan het same-sex-marriage een belangrijke factor te vinden in hun keus voor een van beide kandidaten. Weprin steunde het homohuwelijk, Turner was tegen en hij won. Obama is dus gewaarschuwd. Het is koers. <<
Het klopt dat de tussenverkiezingen in NY bijzondere omstandigheden hadden. Niettemin is het natuurlijk opvallend dat de joodse bevolking Obama niet meer steunt. Dat kost hem geld en stemmen.
Ik vond het wel interessant wat Karl Rove zei op FoxNews
http://video.foxnews.com/v/1160164312001/early-referendum-on-president-obama-part-1/?playlist_id=86858
Volgens hem was de Nevada-verkiezing nog betekenisvoller. In dat district won Obama nipt (49-49). Nu won de Rep. met 58-35. Terwijl de democraten een goede kandidaat hadden. Het lijkt erop dat Obama het heel, heel moeilijk gaat krijgen.
Sorry…. Mccain won nipt
Burgemeester Ed Koch is niet overgestapt naar de Republikeinen. Waar haalt u dat nu vandaan? Hij zegt regelmatig, en in het openbaar, dat hij Democraat is en dat ook zal blijven. Wel is burgemeester Koch een van de laatste neo-conservatieven in de Democratische Partij. Zo gaf hij in 2008 een stemadvies voor McCain, en nu hebben we de merkwaarige situatie dat Koch, als vooraanstaande joodse Democraat, alle Democraten en joden in kiesdistricht 9 opriep te stemmen op een katholieke Republikein, en niet op de joodse Democratische kandidaat. Een aanzienlijk deel heeft dat blijkbaar gedaan, want talloze geregisteerde Democraten kwamen er openlijk voor uit op Turner te hebben gestemd omdat ze genoeg hebben van het beleid van de huidige president.
Dat lokale factoren een overheersende rol hebben gespeeld bij het verlies van Weprin betwijfel ik. Bij de andere tussentijdse verkiezing, kiesdistrict 2 in Nevada, speelde de Israel-kwestie helemaal niet en maakte men zich ook niet druk om het homohuwlijk. Ook daar was echter sprake van een (enorme) overwinning van de Republikeinse kandidaat.
De kiezer ziet dat Democraten die in het land aan de macht zijn vooral enorm veel geld uitgeven, maar niet in staat zijn economische problemen op te lossen. Daar krijgt men nu zo langzamerhand genoeg van, en men zoekt naar alternatieven. Bij onveranderd beleid is het nu niet langer onmogelijk dat er in 2012 sprake zal zijn van een Republikeinse president en van een Republikeinse meerderheid in beide Huizen.
Pingback: De Republikeinse kandidaten verleiden de joodse kiezer « ElectionDeskUSA