De ineenstorting van het handelskantoor MF Global, twee weken geleden, is volgens Robert Mintz in The Guardian toe te schrijven aan falend toezicht. Er is nog altijd 600 miljoen dollar kwijt. Mintz haalt hard uit naar de gang van zaken rond het handelskantoor dat omviel. Joe Corzine (tot voor kort nog de gedoodverfde opvolger van de huidige minister van Financiën Geitner in het kabinet van Barack Obama) speelde volgens Mintz, voormalige chef bestrijding georganiseerde misdaad van het federale Openbaar Ministerie in Amerika, dubbel spel:
While regulators were pressing to limit the ability of financial firms to essentially borrow money from their own customers, Corzine led the charge against the proposed rule, using his prolific list of contacts in Washington. In the end, CFTC chairman Gary Gensler, who had worked for Corzine at Goldman Sachs, delayed the vote on the new rule until the fall.
Buiten Corzines campagne tegen regulering van Wall Street hadden alle signalen volgens Mintz al veel eerder op rood moeten springen. En daar raakt hij Obama’s ferme taal tegen de excessen op Wall Street. Dat blijkt in casu MF Global namelijk holle retoriek te zijn. Met een eigen vermogen van 1,4 miljard dollar in kas tegen verplichtingen van in totaal 44 miljard was het wachten op een ramp als deze, schrijft Mintz. Dat de boekhouding niet deugde kan je MF Global aanrekenen, gaat hij verder. Maar zeker ook de toezichthouders. Zij moeten vervolgen als de boeken niet kloppen. En dat, zoals geschreven, blijkt uit het bedrag van 600 miljoen aan ingelegd vermogen dat nog altijd kwijt is.
De nieuwe flinksheid van alle toezichthouders komt te laat – namelijk na de ramp. Het ferme optreden als het kalf al verdronken is, klinkt Mintz maar al te bekend in de oren. De belofte van president Obama het durfkapitaal op Wall Street te temmen, blijkt vooralsnog gratuite. Zelfs zijn ‘nieuwe’ minister van financiën heeft lak aan de regels en er is geen Amerikaanse overheidsinstantie die hem een strobreed in de weg legt. <<