Acht stemmen verschil ~ wat wil dat zeggen?

Het is misschien Nederlands om verkiezingsoverwinningen te duiden in consequenties voor de omgang met minderheden. Onze politieke cultuur is immers een van coalities en niet van vijftig procent plus één stem. In Iowa is dat wel. Met een historische opkomst onder Republikeinen van 122.255 kiezers, kreeg Romney er 30.o15 achter zich en Santorum 30.007 – een verschil van maar acht stemmen. De vraag is nu: hoe moeten we deze uitkomst duiden (rekening houdend met alle mogelijke beperkingenvan de caucus)?

Inhoud & imago

Belangrijke conclusie: geld speelt een kleinere rol dan verondersteld. Mitt Romney besteedde ongeveer 113 dollar per stem, Santorum 1 dollar. In de opmaat naar de caucus van gisteravond heeft ook Super PAC Restore Our Future – Romney-aanhangers – nog eens miljoenen gespendeerd aan aanvallen richting Newt Gingrich – tot begin december Romneys belangrijkste tegenstander. Santorum moet het zonder zo’n Super PAC doen. Hij heeft minder geld, daardoor een mindere organisatie in de staat. En: minder media-exposure. De strijd tussen Romney en Santorum, luidt dan de conclusie, ging dus om inhoud en imago. Santorum is van beide de meest consequente sociaal- en fiscaal conservatief – mogelijk de verklaring voor zijn enorme succes in Iowa.

Google probleem

De vrees dat Santorum een doelloze campagne zou voeren, werd niet alleen gevoed door zijn structurele lage scores in de peilingen. Santorum had ook een ‘Google-probleem’. En dat zou in het politieke tijdperk 2.0 killing zijn. Ware het niet dat de kiezers in Iowa weinig ophebben met de actie van homo-activist Dan Savage. Savage verzet zich tegen de boude uitspraken van Santorum over homo’s, het homo-huwelijk en homoseksualiteit door de term ‘santorum‘ te introduceren – een mengsel van glijmiddel en uitwerpselen. Door een gerichte actie staat die term hoog in de Google-scores. Wie op santorum zoekt, krijgt Savages term als eerste te zien. Santorum heeft meermalen geprobeerd daartegen op te treden. Zonder succes in dit dossier en, blijkt nu, zonder electorale schade in Iowa.

Paraplu

Santorum en Romney zijn het over één ding eens – Amerika gaat ten onder aan nog eens vier jaar Obama. En daar houden de overeenkomsten vervolgens op. Natuurlijk hebben media de verschillen tussen de kandidaten de afgelopen weken opgeblazen en uitvergroot. Maar dat hoefde nauwelijks bij de verschillen  tussen Mitt Romney en Rick Santorum. Die zijn aanzienlijk: in karakter (Romney heeft er volgens vele critici geen), in geschiedenis (Santorum was senator, Romney zakenman), in opstelling (Santorum is een conservatieve activist, Romney een flip-floppende cosmopoliet) en in toekomst voor Amerika (Santorum is minimalist, Romney de intellectueel). De vraag is of de anti-Obama paraplu groot genoeg is om alle Republikeinen onder te scharen in hun strijd tegen Obama.

Vooruitzicht

Perry trekt zich terug in Texas om zijn campagne nog eens te overdenken. Hij werd vijfde. Ron Paul, gisteren derde, ziet de strijd met Romney zitten. Paul ziet Santorums campagne in de andere staten bij gebrek aan geld hopeloos stranden en maakt zich op voor een twee-aan0-twee-gevecht met Romney. Gingrich is vierde en maakt zich op voor een nieuwe strijd in New Hampshire – ondanks de 4 miljoen aan negatieve ads van het Romney kamp. Van Bachmann is nog niets bekend. Zij werd vijfde, ondanks haar eerste overwinning in de Iowa straw poll. Iowa is haar geboortestaat. En Santorum? Axelrod, campagnestrateeg van Obama, tweette na Santorums overwinning al direct

The sound Santorum is hearing right now is not the buzz of victory. It’s the whirring of Romney super political action committee, preparing to carpet bomb him.

 

One thought on “Acht stemmen verschil ~ wat wil dat zeggen?

  1. Herman Cain kreeg 58 stemmen! Ik hoor van partijgenoten die ik regelmatig spreek dat men Herman mist. Ik mis hem ook. Bij Cain viel er ten minste wat te lachen. Cain mocht dan niet beschikken over de vereiste politieke basiskennis, maar hij was wel een authentiek en vriendelijk persoon die zonder teleprompter of aantekeningen boeiende toespraken van een uur kon houden over allerlei onderwerpen. Dat was heel wat anders dan de robotachtige scripts van Romney, de gebedsmolens van Ron Paul, of het gemoraliseer van Santorum. De campagne wordt nu vervelend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *