Which Mitt #3

— John McCain heeft zijn steun uitgesproken voor Mitt Romney. Het is nog maar de vraag hoeveel Romney aan de steun van McCain gaat hebben. Vier jaar geleden namen de twee mannen het tegen elkaar op in de strijd om de Republikeinse nominatie. Big Mitt redde het niet, the Maverick won.

2008

Tijdens de voorverkiezingen werd Mitt Romney hard aangepakt door John McCain, met name op het gedraai wat Mr. Goodhair ook dit jaar weer parten speelt. McCain noemde Romney op meerdere gelegenheden de echte kandidaat van de verandering. Ook weigeringen om te reageren op beschuldigingen van Romney, omdat McCain niet zou weten of Big Mitt dat de volgende dag nog zou vinden, zijn eenvoudig terug te vinden.

2012

De Democratic National Committee maakte al eerder spotjes over het gedraai van Romney. Ook nu heeft de DNC deze fragmenten razendsnel teruggevonden en gebundeld in een nieuwe campaign ad. Het spotje begint direct met de eerste sneer van McCain naar Romney.

The governor of Massachusetts is very consistent, totally consistent, because he had two positions at least on every issue.

Maar niet alleen de endorsement van McCain kan pijn doen. Gisteren hadden de twee voormalig kemphanen een town hall meeting in Manchester, New Hampshire die niet helemaal ging zoals Romney had gewild. Politico’s Roger Simon was aanwezig en maakte een mooie samenvatting.

Nadat John McCain nog maar eens had uitgelegd waarom hij Mitt Romney steunt in zijn strijdt om de Republikeinse nominatie, wilde hij Big Mitt ook nog feliciteren met zijn overwinning in Iowa. Als je als kandidaat met het meeste geld en de beste organisatie wint met een verschil van acht stemmen, zou je denken dat je je nederig opstelt. Maar niet John McCain, die heeft het over een gigantische overwinning.

We forgot to congratulate him on his landslide victory last night!

Ook de vragen vanuit het publiek waren niet mals. In plaats van een warm bad kreeg Romney vragen als “now that the troops are out of Iraq, do you intend to form alliances there?”. Waarschijnlijk hadden zijn tegenstanders hun vrijwilligers extreem vroeg naar deze bijeenkomst gestuurd om de eerste paar rijen in bezit te nemen en de boel te saboteren. Omdat Romney alleen vragen beantwoorde van mensen op deze eerste paar rijen, werkte het plannetje perfect.

Na zijn overwinning in Iowa is Romney’s start in New Hampshire moeilijk te noemen. Aan de andere kant heeft hij in the Granite State al zoveel tijd en geld geïnvesteerd en zo’n grote voorsprong genomen, dat dat hem in de uitslag waarschijnlijk niet zal deren. Maar het geeft wel aan dat zelfs de strakst geregisseerde campagnes kwetsbaar worden op het moment dat ze teveel zelfvertrouwen krijgen. <<

One thought on “Which Mitt #3

  1. Senator McCain is een 75 jaar oude icoon, een oorlogsheld, en een echte patriot. Zijn progressieve politieke opvattingen gaan soms lijnrecht in tegen de conservatieve ideeen, maar van een respectabel man als John McCain accepteren we dat.

    Misschien kan de campagne van Romney nog eens aandacht besteden aan John Kerry, die in 2004 John McCain graag als Vice-President wilde. McCain weigerde toen, maar als hij had toegestemd, zou Kerry wellicht de verkiezingen hebben gewonnen. Als een vooraanstaande pseudo-linkse Democraat McCain goed genoeg acht voor de functie van Vice-President, moet de recente aanbeveling door McCain toch zeker indruk maken op liberals. Daar is het Romney ook om te doen. Hij voert niet in de eerste plaats campagne om de voorverkiezingen te winnen, omdat hij nu de onvermijdelijke kandidaat is. Hij wil vooral laten zien dat hij voor grote groepen kiezers acceptabel is. Dat lijkt me ook een verstandige strategie. De kiezers lijken nu graag een president te willen die het Congres kan bewegen tot samenwerking en het nemen van door beide partijen gesteunde adequate maatrgelen. President Obama kan dat niet en wil dat ook niet. Romney moet voor de verkiezingen laten zien dat hij hiervoor de meest geschikte persoon is.

    Het is overigens zeer uitzonderlijk dat een Republikeinse kandidaat zowel in Iowa als in New Hampshire wint. Dit is een indicatie voor de kwaliteit van Romney, of voor de lage verkiesbaarheid van de overige kandidaten. Ik vrees dat het vooral het laatste is. Ron Paul geeft zelf toe dat is als libertarier nooit president zal worden, Santorum zal wegens zijn ethische principes worden afgeschilderd als een extreem-rechtse extremist (iemand die bij de behandeling van ‘partial birth abortion’ in de Senaat aan Democratische Senatoren vraagt of de arts volgens hen ook de hersens van het kind mag uitzuigen wanneer het kind per ongeluk reeds uit de geboorteweg is geglipt, is volgens MSNBC en de NYT immers minstens een ‘fascist’), Gingrich & Perry zijn niet sympathiek en niet betrouwbaar genoeg, en Huntsman is Obama Lite. Er is dus slechts een serieuze kandidaat en daar zullen we het mee moeten doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *