Economische plannen van de GOP: 'Anders verkoop je toch gewoon Alaska?'

Obama’s plan komt er in september, de Republikeinse kandidaten doen dat nu. Geen gelegenheid gaat voorbij om een oplossing voor de werkloosheid en de Amerikaanse economische problemen het hoofd te bieden. De belangrijkste op een rijtje. Met de verkoop van Alaska als voorlopig origineelste. 

Newt Gingrich

De voormalig Speaker of the House lijkt de weg behoorlijk kwijt te zijn. Zijn campagne kwam rommelig op gang, zijn fundraising niet van de grond en hij werd achtervolgd met schandalen. De laatste zes weken heeft Gingrich bijna niets van zich laten horen. Niet zo vreemd: hij was op vakantie in Hawaii. Maar hij is er weer. Gisteren schoof hij aan bij Power Play with Chris Stirewalt van Fox News. Zijn economisch plan is behoorlijk out-of-the-box. Zijn voorstel: verkoop Alaska.

Gingrich wil een gedeelte van Alaska – zo groot als Texas – verkopen aan Brazilië. De nieuwe eigenaars zouden de infrastructuur ontwikkelen zodat er olie gewonnen kon worden. Tien jaar later zou Amerika het weer terug kopen.

The federal government owns 69 percent of Alaska. That’s one and a half Texases. So, let’s set half of Texas aside for national parks and wilderness areas. That leaves you an area the size of Texas that you can develop.

Het plan is een steek onder water aan Obama. De president heeft recentelijk veel kritiek gekregen omdat hij oliewinning in Alaska verbiedt, terwijl hij wel boortorens financiert die voor de kust van Brazilië naar olie zoeken.

Roemers navelstaren

Roemer wil van Amerika een zelfvoorzienend land maken. Als de VS zich volledig zelf kan onderhouden is dat niet alleen een stimulans voor de economie, maar komt dat ook de nationale veiligheid ten goede.

We need to produce our own goods so that we’re not dependent upon other countries and do not send our money to other countries whenever we go shopping. Our political and business leaders should have seen that moving America’s factories overseas would be athreat to our economy and to the security of our nation.

De voormalig gouverneur van Louisiana haalde in zijn speech trouwens hard uit naar Obama’s plan om arbeiders om te scholen voor andere banen.

Retraining them for what? There are no jobs. Our jobs are in China. Is he going to retrain workers to speak Mandarin so they move to China and work a 10-hour day for a fine wage of 50 cents a hour? Respectfully, Mr. President, I say, ‘No thank you to your jobs plan.’

Om banen te creëren zou Roemer bedrijven die Amerikanen in dienst hebben belastingvoordeel geven. Buitenlandse bedrijven zouden elke overheidssteun voortaan kunnen vergeten.

Jon Huntsman

Huntsman deed het goed bij milieubeschermers. In juni werd hij uitgeroepen tot groenste presidentskandidaat. Recenter gaf hij in interviews aan te ‘geloven’  in de opwarming van de aarde. Volgens hem een reëel probleem dat moet worden opgelost. De verrassing bij de milieubeweging was dan ook groot toen zij het economisch herstelplan van Huntsman lazen. Het grootste gedeelte van zijn plan gaat over het energie-onafhankelijk maken van de VS.

To free ourselves from OPEC’s grasp, we must end our heroin-like addiction to foreign oil.

Drill baby, drill lijkt zijn nieuwe adagium. Onontgonnen olievelden in Alberta en Alaska moeten ontsloten worden. Er wordt al lang gesteggeld tussen Amerika en Canada over het aanleggen van een pijplijn tussen beide landen. Huntsman wil een einde aan het geruzie. De VS moet volgens Huntsman elke kans aangrijpen om van iemand anders olie te kopen dan van OPEC.

Every barrel from a friend is one less from a foe.

Daarnaast wil Huntsman delfen van steenkool toestaan.

America has enough coal reserves to supply us for 300 years at current consumption.

Wetgeving die boren naar olie in natuurreservaten verbiedt, het uitblijven van een oliepijplijn tussen Amerika en Canada en het verbod op steenkoolwinning kost volgens Huntsman duizenden banen. Klimaatverandering heeft hij veranderd in ‘ energie-onafahnkelijkheid’  en past daarmee beter bij de Tea Party  en de GOP. Zo hoopt Huntsman weer een kans te maken bij de voorverkiezingen.

Mitt Romney

Romney presenteert zijn eigen banenplan pas dinsdag, maar vandaag is al duidelijk wat daarin komt te staan. Om te beginnen wil ook Romney wil Amerika energie-onafhankelijk maken.

I will promote the exploration of our own natural resources, which will create countless jobs.

Daarnaast wil hij de belastingen voor bedrijven verlagen, de bureaucratie verminderen en de macht van vakbonden breken.

I will make business taxes competitive with other nations, eliminate burdensome regulations and bureaucracy, and support America’s workers instead of its union bosses.

Ten slotte wil de voormalig gouverneur van Massachusetts de economie uit het slop trekken door hard te bezuinigen op de uitgaven van de overheid. Die moet volgens Romney niet alles willen regelen en betalen. De VS heeft een vrije samenleving met een vrije markt, en dat moet zo blijven.

We are only inches away from ceasing to be a free market economy. I will cut federal spending, cap it at 20 percent or less of the GDP and finally, finally balance our budget

John Boehner

Vandaag kondigde House Speaker Boehner aan zelf ook met een economisch herstelplan te komen. Details van dit plan zijn nog niet bekend. Het enige dat we van dit plan weten, is dat het een week na Obama’s speech aan de Economic Club of Washington, D.C. wordt gepresenteerd. Er hoeft maar een iemand aan te kondigen dat hij een idee heeft en plots weet iedereen wat er moet gebeuren. <<

2 thoughts on “Economische plannen van de GOP: 'Anders verkoop je toch gewoon Alaska?'

  1. Pingback: Drill baby, drill! « @ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Oproep van president Obama om stem te laten horen | Marcus' s Space

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *