Gebroken beloften

Obama beloofde verandering en die hebben Amerikanen ook gekregen. Niet direct de verandering waar ze op hoopte, maar change was het. Mitt Romney beloofde ook verandering – banen, om precies te zijn. In 2002, toen hij gouverneur wilde worden voor Massachusetts en nu weer, als presidentskandidaat. Maar kunnen we die beloften wel vertrouwen?

Ja hoor, belooft Romney: kijk maar naar mijn track record als gouverneur. Een uitnodiging waar Obama graag op ingaat. In de vier minuten video die hem rest, veegt hij de vloer aan met zakenman Romney (die woensdag overigens een aanmoediging kreeg van Condoleezza Rice). Dat wil zeggen, dat laat Obama doen door lokale bestuurders die, stuk voor stuk, uitleggen dat met deze man niet viel samen te werken. Iedereen hoopte dat Romney de banen zou scheppen, maar helaas: toen hij vertrok als gouverneur eindigde de staat op de 47ste plaats wat betreft het aantal banen en, erger voor Republikeinen, hij verhoogde de belastingen. Via fees.

Obama zet de aanval in. Zijn economische track record is ook niet om over naar huis te schrijven. Het aantal banen valt tegen, het herstel van de Amerikaanse economie blijft uit. Toch neemt het vertrouwen in de economie onder Amerikanen al vanaf de zomer vorig jaar langzaam maar zeker toe. Toen bevond de economische index (bestaande uit een oordeel over de huidige situatie en een antwoord op de vraag of die gaat verbeteren of niet) zich in een dieptepunt. Met de verwachte werkloosheidscijfers over mei zou dit herstel in vertrouwen de komende maand kunnen doorzetten. Dan is Obama er nog (lang) niet. Maar die tijd kan hij wel gebruiken om Romneys economische verleden aan te blijven vallen. <<

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *