Het is wachten op de val van gouverneur Rick Scott

Rick Scott wil volgend jaar ook gouverneur van Florida blijven en dat kan knap lastig worden als zijn staf er zo’n puinhoop van blijft maken. 

Rick Scott is gouverneur van Florida. Dat is een belangrijke positie voor de Republikeinen. Gouverneurs hebben veel, heel veel, in de melk te brokkelen als de uitslag van een stemming too close to call is. En in Florida was dat in 2000. De voting war die toen uitbrak, verdiende geen schoonheidsprijs.

Na ‘Florida 2000’ wordt de politieke strijd dan ook voortgezet nadat de kiezers hun stem hebben uitgebracht. En Rick Scott is in die nieuwe, electorale strategie een belangrijke troef in Republikeinse handen. Moet-ie wel blijven zitten. En dat wordt steeds lastiger. Want alle talent dat hij aanneemt, moet noodgedwongen ook weer weg. Zijn staf – zonder uitzondering doen ze volgens Scott een good job – rijgt de schandalen als kralen aan een lange ketting.

Nee, Scott heeft zelf niet aan andermans centjes gezeten, is zeven keer (voor onduidelijke redenen) naar Europa afgereisd, heeft gelogen over zijn diploma’s (waar kennen wij dat ook al weer van?) of is beschuldigd van vriendjespolitiek. Dat hebben zijn stafleden gedaan en mochten dus vertrekken. Dan kan je als politicus zelf schone handen hebben, tegen zoveel schuine schaatsen is geen kruid gewassen. Er komt een moment dat de ketting onder het gewicht van alle kralen die eraan hangen, breekt. Ook bij Scott. En mocht u daaraan twijfelen, dan helpt PAC American Bridge u een handje met een video gemonteerde nieuwsbeelden. Zonder dramatische voice over – in dit geval ook niet noodzakelijk.

Scott wil volgend jaar herkozen worden en staat dus onder druk. Zijn staf maakt er een potje van en dan is er nog de magische stok waarmee alle Republikeinen mee worden geslagen: hun (vermeende) steun voor de shut down. Een Democratische strategie waar we de komende maanden waarschijnlijk meer staaltjes van zullen zien (andersom: wat zeggen Democraten ten faveure van de zo dramatisch ingevoerde Obamacare).

Probleem bij de aanval op steun aan de shut down: Scott is een gouverneur. Hij had (en heeft) in casu de shut down dan ook helemaal geen stemrecht. Terecht, merkt Politifact op, is het dus bijzonder lastig om hem die steun te verwijten. Zij noemen de aanval dan ook vooral niet waar. Blijft die beroerde staf over. Want daartegen is iedereen het eens – er zijn wel heel veel collega’s weggelopen. Collega’s die toch ‘prima werk’ leverden.

Niet dus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *