Barack Obama verdient geen nieuwe termijn, maar wie dan wel?

De peiling waar Gallup zaterdag 14 oktober mee naar buiten kwam kondigt slechte tijden aan voor president Obama. Uit deze peiling bleek dat 46 procent van de geregistreerde kiezers op het moment de voorkeur geeft aan een willekeurige Republikeinse kandidaat boven een tweede termijn van Obama. Obama zou nu de steun krijgen van nog geen veertig procent van de geregistreerde kiezers.

Verontrustender voor Obama is het gebrek aan steun onder independents. Onder deze groep kan de huidige president rekenen op slechts dertig procent van de stemmen – acht procent minder dan onder alle geregistreerde kiezers. De steun voor de Republikeinse kandidaat onder indepents is nagenoeg gelijk als het gemiddelde onder alle kiezers. Opvallend is dat bijna dertig procent van de mensen aangeeft nog geen voorkeur te hebben voor een Democraat of een Republikein. Hier is dus voor beide partijen genoeg te winnen.

Een ander zorgenkind voor Obama is de loyaliteit binnen zijn eigen partij. Onder Republikeinse kiezers geeft ruim negentig procent aan sowieso voor de conservatieve kandidaat te kiezen. Onder Democraten is dit heel anders. Nog geen tachtig procent van de Democraten geeft aan volgend jaar op Obama te zullen stemmen. Met de achterstand onder onafhankelijke kiezers heeft de president hun steun hard nodig.

Gisteren publiceerde de AP-GfK Poll hun resultaten. Deze peiling bevestigt het beeld van de Gallup peiling, maar deze peiling brengt niet alleen slecht nieuws voor Obama. De helft van de bevolking gunt de zittende president geen nieuwe termijn in het Witte Huis, maar bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze hem wel herkozen willen zien worden. Dit is niet het enige goede nieuws voor hem. Volgens de AP-GfK peiling doet Obama het nog altijd goed tegen alle Republikeinse kandidaten. In de matchups met de GOP contenders wint hij van elke tegenstander. Het lastigst krijgt hij het volgens deze peiling nog tegen Mitt Romney, maar met de stem van 48 procent van de respondenten wint hij met een verschil van drie procent nipt van Big Mitt. Herman Cain en Rick Perry staan met respectievelijk zes en negen procent op een grotere achterstand van de president.

Het electoraat is ontevreden over het presidentschap van Barack Obama, maar weet nog steeds niet wat het heeft aan de Republikeinse kandidaten. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat de race voor het Witte Huis nog lang niet gelopen is. <<

3 thoughts on “Barack Obama verdient geen nieuwe termijn, maar wie dan wel?

  1. Van mij part verdient Newt Gingrich die. Hij neemt duidelijk toe aan populariteit en is de man met visie, eerlijkheid en openheid. Cain begint mijns inziens echt meer ontmaskerd te worden als iemand vooral met oneliners, zonder dossierkennis, zonder duidelijke visie en met wazige specifieke standpunten. Zo meent hij wel dat het leven begint bij conceptie, maar meent hij ook dat gezinnen zelf een keuze moeten maken. Elke vraag over buitenlandbeleid beantwoordt hij met: “i’ll talk to my advisors.” Of het algemene: “peace through strength and clarity”. Op zich wel aardig, maar als het toegepast moet worden op een casus geeft hij niet thuis.

    Bij Gallup neemt Gingrich al duidelijk toe aan populariteit. Ik denk ook dat hij van de supporters van Romney kan wegnemen.

    En dat verleden… Ach Gingrich is toch weer opnieuw begonnen als Katholiek.. 🙂

    • Gingrich is onverkiesbaar en hij weet dat zelf ook. Hij kan hoogstens vice-president of secretary of state worden. De reden is simpel. Hij heeft al twee huwlijken achter de rug, en kondigde eens een echtscheiding aan toen zijn echtgenote een behandeling tegen kanker onderging. Nu heeft hij een vrouw die meer dan 20 jaar jonger is. De achterban vat dit op als een karakterdefect, en zal Gingrich nooit nomineren. Hij heeft “too much bagage”, zoals men dat noemt. Het maakt hem ook te kwetsbaar voor de harde persoonlijke aanvallen die je volgend jaar zult zien.

      Cain weet evenveel over buitenlands beleid als Bachmann of Perry, of Obama in 2007. Het verschil is echter dat Cain dit openlijk toegeeft. Hij is immers geen beroepspoliticus, en zegt te zullen vertrouwen op de deskundigen en de leiding van de krijgsmacht. Ik hoor dit soort realisme liever dan de wazige gemeenplaatsen van Romney of Perry. Het boezemt me ook meer vertrouwen in.

      Cain ziet homoseksualiteit als een keuze, en is onder alle omstandigheden tegen abortus. Tegelijkertijd ziet hij op deze punten geen taak voor de overheid. Het zijn beslissingen die moeten worden genomen door de mensen zelf. Dat is precies wat ik wil horen. Ik ben geen social conservative, en mijn grote probleem met kandidaten als Bachmann en Santorum is dat ze pleiten voor minder overheidsinvloed, maar wel precies willen voorschrijven hoe men trouwt en wat men in de slaapkamer doet. Cain is er nu in geslaagd zowel de social conservatives als mensen als ik aan zich te binden, omdat hij via simpele opmerkingen en vaststellingen uitstekend duidelijk maakt waar hij voor staat.

  2. Het is beslist niet ondenkbaar dat Obama volgend jaar wordt herkozen, alhoewel men met mevrouw Clinton meer kans zou maken. Er komt een campagne van een allooi dat we in tijden niet meer hebben gezien. Obama heeft maar weinig tot stand gebracht, en na meer dan drie jaar presidentschap wordt hij mede verantwoordelijk gehouden voor werkloosheid en het uitblijven van adequate maatregelen. Als vakbondsvriend & crony capitalist heeft Obama echter enorm veel geld, en die Chicago-club van Obama deinst nergens voor terug, en zal het vooral zoeken in leugens en harde persoonlijke aanvallen op de tegenstander. Perry kan daar niet mee omgaan en zal al snel verliezen, maar ook Romney lijkt niet voldoende zelfbeheersing te hebben om dit te kunnen weerstaan. De teflon-man zal er echter nauwelijks problemen mee hebben, en zal aanvallen afdoen met een vriendelijke kwinkslag, waarna hij een anekdote uit zijn jeugd vertelt en een mooie toekomst voor het land schetst. Ik vermoed dat Obama in debatten grote moeite met Cain zal hebben. Cain lijkt zo op het eerste gezicht een vriendelijke grootvaderfiguur te zijn, maar hij weet precies hoe hij de tegenstander moet aanpakken. Het is om die reden dat hij in de Republikeinse debatten nauwelijks schade oploopt, en steeds populaider wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *