Gisteren stond het tweede grote Republikeinse verkiezingsdebat binnen een week op de agenda. Het werd sinds het debat van afgelopen woensdag wel duidelijk dat het vanaf nu menens was. De verwachting was dat vooral Rick Perry het lastig zou krijgen vanwege zijn uitlatingen over de social security.
Perry kreeg het ook moeilijk dit debat, al was het onderwerp waarop hij het hardst werd geraakt een ander dan van tevoren verwacht. Het was niet de redelijke Huntsman of de gematigde Romney die de Texaan de grootste klappen uitdeelde, het waren zijn tegenstanders aan zijn rechterkant die hem moesten hebben. Bachmann moest hem hebben over zijn vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker – een onderwerp dat vanavond op deze site verder besproken zal worden. Rick Santorum daagde hem uit op het gebied van immigratie. En Ron Paul bekritiseerde hem omdat onder zijn bewind de belastingen in Texas omhoog zijn gegaan. Eric Fehrstrom, senior adviser van Mitt Romney, vatte Perry’s avond als volgt samen:
Rick Perry came into this debate with a Social Security problem and he left with a conservative problem.
Gisteren heette dit probleem Michelle Bachmann. Haar Super PAC had al door dat Bachmann de stemmen van Perry moest winnen, en gisteren is ze daar goed in geslaagd. Met een goede performance heeft ze haar campagne in een klap weer op de rails gekregen.
Ondertussen lijkt Romney de grote winnaar van het debat. De tactiek van verkiesbaarheid van Big Mitt werkte al bij de gematigde Republikein. De Tea Party kandidaten Bachmann, Santorum en Paul hebben de Texaanse gouverneur ook minder verkiesbaar gemaakt bij de Tea Party stemmers. Als deze kandidaten er bij de eerste primaries nog bij zijn, kunnen zij zomaar Perry’s Ralph Nader worden. <<
Gouverneur Perry heeft de term Ponzi Scheme gebruikt voor een systeem dat binnenkort op de klippen loopt als er niet wordt ingegrepen. Dat is waar en de Ponzi-vergelijking is terecht. Voor de HPV-inoculaties, die in Texas via een executive order (ik meen dat dit in Nederland ‘algemene maatregel van bestuur’ heet) tot stand kwamen, heeft hij toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt. Ik denk niet dat dit verder nog een grote rol zal spelen.
Wat Perry echter de overwinning zal kunnen gaan kosten is zijn illegalenbeleid. Het wordt steeds duidelijker dat Perry er geen problemen mee de belastingbetaler te laten opdraaien voor bijvoorbeeld de universitaire opleiding van illegalen. Bij debat van gisteravond bleek dit weer overduidelijk. Als Romney, die op dit punt altijd veel consequenter is geweest, de illegalenliefde van Perry tot een belangrijk strijdpunt maakt, kan Perry een overwinning in de voorverkiezingen wel vergeten. De achterban wil dit beslist niet, en het overgrote deel van de onafhankelijke kiezers is eveneens tegen. Romney heeft hiermee goud in handen.
Pingback: De Perry-campagne implodeert « ElectionDeskUSA