Haim Saban is een van de grote Democratische donateurs. En als het aan Saban ligt, is de volgende president van Amerika al bekend: Hillary Clinton is Obama’s natural successor. Mocht ze in 2016 meedoen natuurlijk.
Haim Saban heeft een vermogen van ruim $3 miljard en staat op de 144ste plaats van rijkste Amerikanen. In 2012 gaf Saban al $1 miljoen aan super PAC Priorities USA dat geld inzamelde voor Obama’s campagne. Deze super PAC wordt nu langzaam maar zeker omgevormd naar een pro-Clinton super PAC. Natuurlijk zegt dat op zichzelf nog niets over de intenties van Saban. Dat deed de in Egypte geboren mediamagnaat dit weekend zelf wel.
All in
Mocht Clinton zich kandidaat stellen voor het presidentschap, dan kan ze rekenen op zijn steun. En niet een beetje, maar “with full might” . Veel zorgen over de Democratische nominatie hoeft Clinton zich sowieso niet te maken. Uit de laatste peiling van CNN/ORC blijkt dat op dit moment ruim zestig procent van de Democraten op haar zou stemmen als er nu primaries waren. Haar naaste belager is Joe Biden. Hoewel, naaste … Slechts twaalf procent van de kiezers zou op dit moment voor de vicepresident kiezen. Elizabath Warren, Andrew Cuomo en Martin O’Mally (respectievelijk senator, gouverneur van New York en gouverneur van Maryland) krijgen nog geen tien procent steun. CNN zet bij deze peiling wel een goede disclaimer die we toch even moeten delen.
Always remember that polls taken at this point in the election cycle usually measure name recognition rather than predicting support at the ballot box. Respondents rarely say they would vote for someone they have never heard of, and a lot of the names tested in the poll in both parties belong to politicians who do not have a national reputation.
Clinton mag dan een grote voorsprong in de peilingen hebben genomen, maar dat zegt nog niet zoveel over de uitslag. Toch heeft vicepresident Joe Biden, ook met inachtneming van deze disclaimer, een groot probleem: Joe Biden heeft als enige Democraat die genoemd wordt voor 2016 een nationaal profiel, maar staat nog steeds ruim vijftig procent achter in de peilingen. En als naamsbekendheid een belangrijk criterium is voor gepeilde Democraten, dan is deze uitkomst, zo vroeg in het verkiezingsseizoen, plots wel problematisch. <<