Hij is er hard op aangepakt: het 9-9-9-belastingplan betekent voor veel Amerikanen immers een belastingverhoging (BTW plus inkomensbelasting komt op 18 procent en dat is eer dan veel Amerikanen nu betalen). Toch weet Herman Cain niet van ophouden. Gisteren maakte hij bekend een bustour door Amerika te starten. Daarmee houdt hij zich wel aan zijn belofte, gedaan tijdens zijn afscheidsspeech: hij wil de stem zijn van de zwijgende meerderheid. Onder de noemer Cain’s Solution Revolution zorgt hij de komende weken voor nog meer reuring onder de toch al hopeloos verdeelde Republikeinse Partij.
Cains revolutie
Naast tourbus met foto heeft Cain ook een ‘oplossingensite’ gelanceerd – crowdsourcing politics avant la lettre, zou je kunnen zeggen. Doel van zijn onderneming is de stemming onder Amerikanen te peilen voordat het nieuwe Congres in zitting bijeen komt. Want, leert de voormalige pizaaboer ons: “They think we are stupid. You know what comes after a tea party? A revolution. It’s time for history to repeat itself. We the people are coming and we want our power back. Welcome to the solutions revolution.” En daarmee plaatst Cain zich in de Amerikaanse traditie vooral conservatieve revoluties te ontketenen – no taxation without representation.
McCains endorsement
Cain is commentator op Fox en heeft daarmee een uitstekend platform om zijn kandidatuur voor 2016 in leven te houden. Hij stopte zijn campagne noodgedwongen na diverse berichten over buitenechtelijke relaties. Zijn stormachtige opkomst en ondergang heeft veel kiezers binnen de GOP verweesd achtergelaten. De overgebleven kandidaten wachten dan ook vol spanning op zijn endorsement. Die houdt hij nog even tegen de borst. Mitt Romney heeft wel een belangrijke, nieuwe endorsement op zak: vandaag maakt volgens POLITICO John McCain zijn steun aan Romney bekend. <<
Cain is nog geen commentator bij FNC. Dat kan hij niet worden, omdat hij zijn verkiezingscampagne campagne slechts heeft opgeschort en niet definitief heeft beeindigd. Ik weet niet in welke staten Cain verder nog op de ballot zal staan, maar in Iowa kon men twee dagen geleden nog op hem stemmen. FNC betaalt geen actieve politici voor commentaar, en wil ze ook niet als commentator. Toen Gingrich, die commentator bij FNC was, campagne ging voeren, moest hij meteen vertrekken. Cain is echter een jarenlange vriend van Sean Hannity, en hij wordt vaak door Hannity als ‘gast’ uitgenodigd voor meningen en toelichtingen tijdens zijn radio- en tv-programma’s. Hij is eigenlijk nooit weg geweest. Elke week was Cain bij Hannity te zien en te horen. Cain lijkt me wel iemand die succes zou hebben met een eigen tv-programma.
Peter: http://foxnewsinsider.com/tag/herman-cain/. Hij komt zeer regelmatig voorbij om zijn visie over de gang van zaken te laten horen. Een commentator lijkt mij dan geen verkeerd gekozen term.
FNC maakt onderscheid tussen verslaggevers, commentatoren en gasten. Commentatoren worden betaald voor hun commentaar, of zijn in dienst bij FNC. Men wil geen actieve politici betalen, en dus moest de commentator Gingrich meteen weg bij FNC toen hij zijn kandidatuur aankondigde. Gingrich was daarna uiteraard nog regelmatig bij FNC te zien, maar dat was om vragen te beantwoorden, niet om zelfstandig commentaar te leveren. FNC wil geen platform voor de campagnes van politici zijn, en dat is maar goed ook. Cain beantwoordt bij Hannity nu in enkele zinnen de vragen die hem worden gesteld, maar krijgt niet de gelegenheid in vijf minuten zijn mening te geven over de campagne. Sarah Palin, die commentator bij FNC is, kan dat laatste wel doen. Dat is het verschil.