Gisteren berichtten we al dat Mitt Romney weer de Republikeinse front runner is. Dit nieuws ging gepaard met nog meer goed nieuws voor de voormalig gouverneur van Massachusetts. Nadat bekend werd dat Big Mitt in New Hampshire (de staat waar de eerste primary wordt gehouden) een grote voorsprong heeft op zijn tegenstanders, kwam het nieuws naar buiten dat Romney ook in andere early voting states meedoet om de prijzen. In Iowa is Romney de favoriet voor de winst, al wordt hij in de NBC News/Marist pol op de voet gevolgd door Herman Cain. Als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden, zou Romney op 23 procent van de stemmen kunnen rekenen, drie procent meer dan zijn naaste belager. Volgens de peilingen moeten Cain en Romney het ook samen uitvechten in twee andere staten waar al snel voorverkiezingen worden gehouden. In Virginia staan de twee kemphanen gelijk in de peilingen. Beide kandidaten zouden op dit moment kunnen rekenen op 21 procent van de stemmen. In South Carolina staat de nationale front runner tweede, maar is het verschil met de Hermanator slechts één procent.
Steun voor romney
Er was gisteren nog meer goed nieuws voor Mitt Romney. Twee prominente Republikeinen spraken hun steun uit voor Romney. Eerst was daar Eric Cantor, de House Majority Leader. Vrijdag werd Big Mitt aangevallen op zijn mormoonse geloof. Romney heeft Rick Perry, die banden heeft met de pastor van de aanval, gevraagd afstand te nemen van deze opmerkingen, maar deze weigerde. Eric Cantor schoot hem echter wel te hulp.
Obviously, I don’t think that one’s religion is demonstrative of anything other than, that is their faith, and you look to see their record and how they’re affected by their moral values and if those moral values come from their faith.
Maar Romney kreeg nog belangrijker steun. Een Republikein waarvan een hoop mensen hadden gehoopt dat hij zich zou mengen in de strijd sprak zijn endorsement uit voor Romney. Volgens Chris Christie is Romney de Republikeinse hoop in bange dagen.
I believe he’s the best person to be able to articulate Republican values and defeat Barack Obama in November of 2012.
Deze nominatie is een enorme boost voor de Romney-campagne. Rick Perry is er dan ook helemaal niet blij, al zag de Texaan het volgens Ray Sullivan, hoofd voorlichting van de Perry-campagne, het wel aankomen.
Well, that’s the way it works in this business sometimes. The Northeast Republicans are sticking together in this case.
Tegenslag voor big mitt
Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Mitt Romney gisteren. Chuck Todd, politiek analist van NBC News, bracht het nieuws naar buiten dat topadviseurs van (toen nog) gouverneur Romney met president Obama hebben samengewerkt bij het schrijven van Obamacare. Jon Gruber, een econoom bij MIT en adviseur van Romney, was een van deze mensen.
The White House wanted to learn a lot on what we’d done in Massachusetts. They really wanted to know how we can take that same approach we used in Massachusetts and turn that into a national model.
In de campagne heeft Romney nooit afstand genomen van Romneycare, maar wel van Obamacare. Dit nieuws maakt zijn afwijzing van Obama’s plan in ieder geval niet geloofwaardiger. Big Mitt mag dan weer het alpha mannetje zijn en steun krijgen van prominente Republikeinen, de front runner status zorgt ook dat je campagne en verleden nog kritischer worden bekeken. Het is voor Romney dan ook te hopen dat hij niet nog meer lijken in de kast heeft. <<
Romney was ook erg sterk in het debat gister. Nergens kwam hij in gevaar. En hij kwam presidentieel en gecontroleerd over. Het feit dat hij zijn ene vraag die hij mocht stellen, richtte tegen Bachmann, was bijzonder tekenend. Daarmee geeft hij aan dat hij Perry niet meer als tegenstander beschouwd. Misschien wild hij ook dat Bachmann nog eens uithaalde naar Cain, omdat hij Cain liever niet direct aanvalt.
Cain was gister redelijk. De media vindt in elk geval dat hij het aardig deed, omdat het zoveel over hem ging. En dat is winst voor hem. Zelf vond ik hem niet heel sterk. De eerste vraag, of zijn plan haalbaar was, ontweek hij. Maar hij weerstond de kritiek van Bachmann en Santorum wel aardig. Bij TARP, haakte hij in bij Romney. Met zijn keuze voor Alan Greenspan als favoriet centraal bankier zal hij zich niet bij iedereen populair maken, maar ik denk dat het wel slim is. Ik denk dat veel mensen zullen merken dat Cain niet zo wild Tea Party achtig is als anderen.
Wat ik ook niet begrijp bij zijn verdediging van 999 is dat hij altijd zegt dat je geen belasting betaald over ‘used goods’. Wat is daar nou goed aan? Iedereen wil toch nieuwe spullen. Mij lijkt het beter dat hij benadrukt dat het uitgavenpatroon van de gemiddelde amerikaan niet alleen maar bestaat uit consumptie. En dat een groot deel opgaat aan woningkosten waar geen belasting voor wordt betaald.
Gingrich was opnieuw erg goed. Als hij geen plek krijgt in de komende regering dan is dat een schande.
Alles is mogelijk maar mijns inziens gaan Bachmann, Santorum en Perry het duidelijk niet worden.
– Santorum moet gewoon ophouden als hij ziet dat de polls in Iowa hem 3% blijven geven. Zijn aanval op Cain via het publiek was overigens ronduit kinderachtig zwak. Cain had hetzelfde kunnen doen, “who will vote for Santorum, put your hand up. … see rick better go home”.
– Perry heeft gewoon niet de mogelijkheid meer om uit die neerwaartse spiraal te komen. Goede kans dat de campagne langzaam implodeert.
– Bachmann heeft alleen een kans in Iowa… en die is heel klein.
Feitelijk betekent het dat het of Cain of Romney wordt. Romney als de establishment, Cain als de anti-establishment pro-Romney kandidaat (raar toch?). Kan Romney de tea party en de basis overhalen en gerust stellen? En kan Cain de anti-romney groep verenigen achter zich. Zelf denk ik dat Cain het niet in zich heeft. Zijn gematigdheid zal leiden tot het idee dat dan Romney verkiesbaarder is.
Het lijkt mij dan ook het beste dat Republikeinen zich tevreden stellen met Romney als kandidaat en Cain of Rubio als VP.
Na het debat van gisteren kan Perry het in ieder geval wel vergeten. Hij maakte een slechte indruk, en slaagde er niet in te scoren tegen Romney. Romney was vrijwel perfect in het debat van gisteren. Hij had prima antwoorden op alle lastige vragen en hij ging zeer vriendschappelijk om met Cain. Cain kreeg kritiek op zijn 9-9-9-plan. Ik denk dat die kritiek voor een deel terecht was, maar Cain hield zich goed staande.
De vergelijking tussen Obamacare en Romneycare is niet terecht. In Massachusetts wilde men iets doen voor de 8% van de bevolking die niet verzekerd was. Senioren, kinderen, arbeidsongeschikten en veteranen zijn vanwege de overheid voor ziektenkosten verzekerd, en voor de armen is er Medicaid. Werknemers hebben doorgaans een regeling via de werkgever. Er is echter een groep die werkt bij kleine werkgevers (landbouw, kleinere winkels, e.d.) zonder collectieve ziektenkostenverzekeringen. Ook kleine zelfstandigen zijn soms niet verzekerd. Voor degenen met inkomens tussen 100 en 150% van de armoedegrens is er toen Romneycare gekomen. Dit had geen enkel effect op degenen die reeds verzekerd waren (Obamacare heeft dat wel, en dat is ook veel ingrijpender). Romney is terecht trots op zijn Romneycare en doet er goed aan dit te verdedigen. In Massachusetts hoeft niemand meer bang te zijn voor medische rampen die bankroet kunnen veroorzaken, en dat is dankzij Romneycare. Obamacare, daarentegen, moet zo snel mogelijk verdwijnen.
Pingback: “They’re the same f***ing bill!!” « ElectionDeskUSA