Met de Iowa caucus op nog geen vijftien dagen, hebben de christenen in de staat het lastig. Want aan wie moeten ze hun stem geven? Aan de flip-floppende Mitt Romney – de man die weliswaar hoge ogen kan gooien tegen Barack Obama maar in het verleden er heel andere meningen op nahoudt dan nu? Of op de (katholiek) Newt Gingrich – bekend om zijn scherpe tong en overspel? Daar heeft hij weliswaar zijn excuses voor aangeboden, maar zondig is het. Kan je dan nog president worden?
The Family Leader
Bachmann, Perry en Santorum mogen dat wel. Zij ondertekenden, in tegenstelling tot Mitt Romney, de ‘Huwelijkse Belofte’ van de christelijk conservatieve Family Leader. Daarin beloven (of zweren) ze het huwelijk onder alle denkbare omstandigheden te reserveren voor één man en één vrouw. En Gingrich, die de belofte plechtig onderschreef, is het daarmee eens. In zijn antwoord aan de organisatie schrijft hij: ‘I will also oppose any judicial, bureaucratic, or legislative effort to define marriage in any manner other than as between one man and one woman.’ Ook over abortus, vrijheid van religie en de belastingdruk op families zitten Gingrich en de organisatie op één lijn.
Gingrichs derde huwelijk
Het probleem met en de discussie tussen de leden van de ‘familie’ over Gingrich slaat op de openingszin van het document: ‘Faithful monogamy is at the very heart of a designed and purposeful order – as conveyed by Jewish and Christian Scripture, by Classical Philosophers, by Natural Law, and by the American Founders – upon which our concepts of Creator-endowed human rights, racial justice and gender equality all depend.’ Gingrich is nu voor derde keer getrouwd – en alle drie de relaties ‘overlapten’ elkaar. Niet geheel in lijn met de Joods-Christelijke huwelijkstraditie die de Family Leader zo vurig nastreeft. En dat zet kwaad bloed onder sociaal conservatieve Iowanen.
Vander Plaats
Eén man heeft in deze een sleutelpositie: Bob Vander Plaats, hoofd van de Family Leader. hij houdt zijn (belangrijke) voorkeur voor één van de kandidaten nog voor zich. Mogelijk wacht hij daarmee tot de strijd om de nominatie er echt om begint te spannen of maakt die pas tijdens de strijd tegen Obama bekend. Dan heeft die aanmoediging trouwens minder effect dan nu. De Republikeinse Partij heeft nog geen overtuigende kandidaat om het tegen Obama op te nemen. Gingrich leidt weliswaar de peilingen in Iowa, in New Hampshire doet hij dat niet. Een goed getimede endormsement van Vander Plaats kan Gingrich of zelfs Perry, Bachmann of Santorum flink wat rugwind geven. Wie dat momentum weet vast te houden, zal de nominatie namens de Republikeinse Partij heel dicht naderen.
Pingback: Vander Plaats wilde geld voor endorsement - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA