Obama's Bain-picking

Obama is niet de man van een vuile campagne. Zijn voornemen om Romney hard aan te pakken op zijn verleden als durfkapitalist bij Bain Capital, stuit onder aanhangers op kritiek. Maar de verleiding is zo groot. De stinkend rijke Romney die zijn productieve jaren vooral geld in kruiwagens heeft geschept vormt zo’n scherp contrast met de buurtopbouwwerker Obama. Volgens Gallup levert dat contrast ook het meeste electorale rendement op.

Romneys productieve en rendabele jaren bij Bain Capital kwam tijdens de voorronde hem al op forse kritiek te staan. De Republikein zou bedrijven hebben gesloten, mensen op straat hebben gezet om de winsten van bedrijven en rendementen van investeerders veilig te stellen. Niks mis mee, zei Romney toen nog. Dat is de essentie van kapitalisme. En binnen Republikeinse kringen heeft hij natuurlijk een punt. Zijn politieke bloedverwanten kunnen hem toch moeilijk verwijten dat hij geld heeft willen verdienen voor mensen die hem daarvoor betaalden. En die line of defence wierp in de voorronde voldoende vruchten af.

Bij de hele Amerikaanse populatie gaat die vlieger toch lastiger op. Niet iedereen heeft het blinde vertrouwen in de positieve werking van kapitalistische mechanismen. En is de crisis waar zij nu in terecht zijn gekomen niet juist veroorzaakt door de hebberigheid van types a la Romney? In de vraag zit het morele oordeel dat Obama, met zijn training op de straathoeken van Chicago, feilloos aanvoelt. En die kaart haalt hij, ondanks kritiek van zijn aanhangers, nu dan toch tevoorschijn. Misschien hoopt hij Romney in dat kleine hoekje Republikeinen te zetten waar ze wel aan de crisis hebben verdiend.

Romney kan tegenwerpen dat hij banen schiep, bedrijven saneerde, gezonder maakte en bijdroeg aan de economie terwijl Obama … nou ja, andere dingen aan het doen was. Als Romney hapt en de aanval van Obama op zijn Bain-verleden serieus neemt, dan zal de campagne gaan om de strijd tussen het volk en de economie. Wat is voor de komende vier jaar van belang: economische groei om zo het Amerikaanse volk uit de crisis te tillen of de scherpe kantjes van die crisis afschaven ten koste van economische groei.

Obama hoopt met zijn Bain-campagne stemmen te trekken, mogelijk heeft hij er de campagne mee op scherp gezet en het Amerikaanse electoraat (inclusief zijn eigen achterban) een scherpe keus gegeven welke richting het met het land op moet. Dat is te prijzen, in elke campagne. <<

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *