#Occupy vs.Tea Party: 0-1

De Amerikaanse (federale) overheid is schuldiger aan de economische crisis dan Wall Street. Tenminste, dat vinden Amerikanen door Gallup ondervraagd. Ruim tweederde wijst naar The Hill, bijna één derde naar de banken. De Occupy-beweging, die bankiers de graaicultuur, het collectief afwentelen van risico’s, maar het individueel opstrijken van de opbrengsten verwijten, hebben hun tentjes dus op de verkeerde plek opgeslagen. Ze moeten de boel oppakken en verkassen richting The Hill. De kans is groot dat ze daar de rechtse Tea Party treffen die de problemen van de Amerikaanse economie vooral zoeken bij de (te grote) overheid. Gallup vond

… not surprisingly, Americans who consider themselves supporters of the Occupy Wall Street movement (26% of all Americans) are more likely to blame Wall Street than the federal government for the nation’s economic problems. Supporters of the Tea Party movement (22% of Americans) are overwhelmingly likely to blame the government.

Gallup waarschuwt dat het evenwicht tussen Tea Party en Occupy verregaande politieke implicaties kan hebben. De polarisatie maakt het voor Obama lastig kiezen. Als hij zich schaart achter de de criticasters van de bankiers, vervreemd hij zich ook van een toenemende groep Democraten die het bureaucratische overgewicht wil bestrijden. Voor de Republikeinen geldt het omgekeerde: de pijlen richten op de overheid vervreemd hen van de kritiek op de (grote) banken. <<

2 thoughts on “#Occupy vs.Tea Party: 0-1

  1. De Occupy-beweging heeft met kritiek op bankiers, graaicultuur en het afwentelen van risico’s wel gelijk, maar het was de federale overheid die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. In een gezond kapitalistisch systeem gaan de knoeiers, de incompetenten en de leugenaars gewoon failliet. Bij crony capitalism krijgen ze steun van de overheid, zodat zij zichzelf enorme bonussen kunnen blijven geven. Op dit punt zijn Occupy-beweging en TEA Party het met elkaar eens. Het lijkt me echter weinig effectief om bij Wall Street te gaan demonstreren. Verwacht men misschien dat zo’n corrupte bankier uit zijn kantoor komt om een check uit te schrijven? Die bankier zit daar nog steeds, omdat de federale overheid zijn ondernemersrisico heeft weggenomen. Daarmee is een deel van Wall Street eigenlijk sociaal-democraat geworden. Het is ook niet voor niets dat er enorme bedragen van Wall Street naar de Obama-campagne gaan.

    Die hippies in Zuccotti Park kunnen misschien ook wat aan zelfkritiek doen. Als je op de universiteit vooral de geschiedenis van de Peruviaanse bongo hebt bestudeerd, en jezelf na afstuderen voornamelijk uitdost als circusclown, wordt het vinden van een baan wel erg moeilijk.

  2. Pingback: #Occypy versus Tea Party: 0-2 « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *