Rick Perry bepleit militaire interventie in Mexcio

Als Rick Perry president is, zou hij militaire interventie in Mexico overwegen. Zo hoopt hij de grens met Amerika weer onder controle te krijgen, net als de drugsoorlog die al geruime tijd woedt en sinds 2006 34.000 mensenlevens heeft geëist. De gouverneur van Texas wond er tijdens een verkiezingsbijeenkomst drie dagen geleden geen doekjes om:

It may require our military in Mexico working in concert with them to kill these drug cartels and to keep them off of our border and to destroy their network.

Oorlog dus – tegen drugs. Alleen dan kan Amerika voorkomen dat Mexcio als staat ‘faalt’. Perry wil met zijn oorlogszuchtige retoriek, volgens analisten, verloren punten terugwinnen. Tijdens het laatste debat noemde hij tegenstanders van zijn ruimhartige immigratiebeleid ‘harteloos’ (zie video van Mitt Romney hieronder). Dat kwam hem op veel kritiek en verlies in de peilingen te staan. Maar het is te eenvoudig Perry’s opmerkingen als strategie om stemmen te winnen, weg te zetten.

_

Perry’s idee van Amerikaanse militaire inmenging in de Mexicaanse binnenlandse problematiek klinkt retorischer dan het is. Sinds februari zetten Amerikanen bijvoorbeeld al drones (Obama’s favorite choice of weapon) in om inlichtingen over drugkartels te verzamelen. De Mexicanen hebben de Amerikanen om de middelen gevraagd. De missies staan dan ook onder supervisie van de Mexicanen.

En ook Perry’s opmerking over Mexico als ‘falende’ staat is meer dan alleen effectbejag. In één van de vele gelekte WikiLeaks-cables (december 2010) schetsten Amerikaanse diplomaten een afschrikwekkend beeld van elkaar bestrijdende veiligheidsinstanties, leger en politie in een politiek speelveld dat door economische recessie, gebrek aan samenwerking en politieke coördinatie van een uitdijende bureaucratie volgens analyses op imploderen staat.

Het politieke en bureaucratische onvermogen is, ten slotte, geen onderwerp van nationale of lokale pers. UIt angst voor represailles weigeren journalisten over de oorlog te berichten. En ook alternatieve bronnen, zoals sociale media, verstommen onder druk van geweld. Zo werd het hoofdloze lichaam van de 39-jarige Maria Macias (alias Laredo Girl) op straat teruggevonden nadat zij zich op Nuevo Laredo en Vivo (een forum) had uitgesproken tegen de kartels. Op haar lichaam een morbide waarschuwing:

OK Nuevo Laredo en Vivo and social networks, I am Laredo Girl and I am here because of my reports and yours.

2 thoughts on “Rick Perry bepleit militaire interventie in Mexcio

  1. Perry wordt nu ingehaald door Herman Cain in de polls, en denkt de zaak te kunnen redden met wilde uitspraken. Ik denk niet dat dit effectief is. Er zijn maar weinig Amerikanen die aandringen op gewapende acties in Mexico. Wat men wel wil is een goed bewaakte en afgesloten grens met Mexico. Perry is daar niet voor. Hij mag graag praten over ‘boots on the ground’, maar is tegen een high-tech hek op de grens. Die boots van Perry kunnen onmogelijk een poreuze grens zonder hek bewaken, en dus slagen talloze Mexicanen erin het land illegaal binnen komen. Perry opent dan zijn hart, en geeft elke illegale student meer dan $100 000 cadeau. In Texas is de gemiddelde in-state tuition fee $7000-9000/jaar (arme studenten krijgen daarbij nog een Pell Grant, zodat iedereen naar de universiteit in eigen staat kan), en is de out-of-state tuition fee $32 000/jaar (dat zou een Nederlandse student met studievisum in Texas moeten betalen). Zo komen we er nooit, en zal het illegalenprobleem alsmaar erger worden. Met die $100 000 worden bovendien studenten opgeleid die niet in de U.S. mogen werken, omdat ze illegaal zijn. Deze kletsverhalen van neocon Perry over een oorlog in Mexico dienen alleen om de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen en het falende immigratiebeleid.

  2. Pingback: Amerikaanse militaire interventie in Mexico | vanderlubben

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *