Rick Perry is 'zoals Bush, maar dan zonder de 'brains''

Het hek is van de dam: Politico wilde weten of Rick Perry ‘dom’ is (nota bene in een kop) en nu zoeken links en rechts van het politieke spectrum naar aanwijzingen voor de brainpower (lees: intelligentie) van Mister Goodhair (The Atlantic Monthly vond zelfs (inactieve) twitteraccounts van zijn haar). Een insider (Republikein, als we Pro Publica-redacteur Jonathan Martin mogen geloven) omschreef de leider van (diverse) polls alsvolgt:

He’s like Bush only without the brains.

Perry is nooit betrapt op een intelligent idee, gaat Martin in zijn ad hominem nog even verder. Dat hoeft ook niet, zegt lobbyist en bewonderaar Bill Miller. Wat hij moet weten, weet hij. De rest is voor Perry irrelevant. Hij laat zich bijpraten door zijn vrienden en vormt zijn gedachtengoed on the go. Dat wekt soms ergernis, zelfs bij zijn eigen aanhang.

Zo staat zijn China-politiek zo stijf van de platituden, dat zelfs de conservatieve talkshowhost Laura Ingraham haar ergernis niet onder stoelen of banken stak. Kon het niet iets diepgravender? Blijkbaar niet. Zijn eigen uitspraken, door Martin dankbaar aangehaald, helpen dan natuurlijk ook al niet. In een interview met de Dallas Morning Star uit 1994 vergeleek hij zijn verstand met dat van Karl Rove en zijn ‘kippenpasteitje’ stak schril af tegen de geordende ‘koelkast’ van de rechtse intellectueel:

If Karl Rove hadn’t been my consultant, I would not have been agriculture commissioner today. My brain is like a chicken pot pie. His is like a refrigerator that is all very organized—pickles here, salad there.”

Fox, in de wiek geschoten door Politico, ging in de tegenaanval en schoof deze gaffe van lang geleden liefdevol terzijde om zich volledig te concentreren op de brainpower van Obama. De (rechtse) omroep wilde wel eens weten hoe intelligent de president dan precies is. Het bewijs voor zijn domheid (dat u het weet) vond de omroep in 2008, in een speech gehouden tijdens Memorial Day:

On this Memorial Day, as our nation honors its unbroken line of fallen heroes, and I see many of them in the audience here today.

Slordig natuurlijk – refereren aan lijken in het publiek. Maar is het domheid?, wilde The Economist weten. Misschien moesten we het zoeken in de genoten opleiding? Perry ging naar Texas A&M, George Bush (vaak neergezet als een gebrek aan licht) ging naar Yale en Harvard en Obama naar Columbia en Harvard Law. Maar hoeveel zegt één slimme president in een gezelschap adviseurs waar de ivy league proportioneel over links en rechts is verdeeld.

Nu is onderwijs een aardige indicator, maar ook voor de intelligente wijze waarop een land wordt gerund? Andere factoren, geluk, moed, timing, overtuigingskracht, spelen waarschijnlijk een belangrijker rol. Trouwens, er is voor de alles verslindende president net zo veel te zeggen als een ongeïnteresseerde geest, eindigt The Economist:

I would prefer a president who isn’t overtly anti-intellectual or hostile to empirical analysis, both of which suggest small-mindedness and ideological devotion, but indeed, for a president, staying up late reading Heritage white papers is probably not the best use of time.

De vraag is waar Perry op dit continuüm scoort. Waarschijnlijk, als zo vaak bij intelligentie, is de proof of de pudding in the eating. De Amerikanen moeten hem dus eerst maar eens kiezen en verkiezingen heeft hij nog nooit verloren. Overigens is de stelling dat je niet dom kan zijn als je als president wordt gekozen, een tautologie of cirkelredenering. Dus waarschijnlijk weten we na zijn verkiezing nog niks. Een onnodige discussie dus – maar wel leuk. <<

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *